kleur.jpg

Naar de natuur - Laren en de schilderkunst - 21MBDiM

Start: Dinsdag 28 september 2021: 13.00 - 16.00 uur.

Prijs: €675,00 voor 30 lessen

De les wordt gegeven door Martijn Bolwerk in atelier Hamdorff .

Een reis door de tijd langs moderne kunststromingen en -stijlen.

Sinds de 15e eeuw is het landschap een zelfstandig genre én is er kunst in het Gooi te vinden. Wie langs de akkers richting een dorp ging, zag vaak pittoreske kerkjes oprijzen. P.C Hooft beschreef de Johanneskerk in Laren, dit jaar exact 500 jaar oud, als een ‘zeer schoon capelle’.

Maar geleidelijk veranderen landschappen door verstedelijking. Rembrandt loopt al naar de stadsranden van Amsterdam om het buitenleven te tekenen. Vanaf de 18e eeuw wordt bewust de schoonheid en rust van het platteland opgezocht. Deze ‘idealisering’ van de natuur maakt bij Britse schilders rond 1820 plaats voor realisme. De aquarel en verftubes doen hun intrede. In Frankrijk ontstaat te Barbizon een kunstenaarskolonie van gelijkgezinden die in de open lucht schilderen. Haagse School schilders beginnen in Nederland ‘en plein air’ te schilderen. Een van hen, Jozef Israëls, bezoekt Laren halverwege de 19e eeuw per postkoets en ontdekt er de charme van het dorp. Velen treden in zijn voetspoor, vertegenwoordigers van bijna alle moderne kunststromingen. Het constant zoeken naar vernieuwing gaat vanzelfsprekend hand in hand met grote veranderingen in de samenleving en ‘de Stijl’ krijgt zelfs mondiaal invloed.

Dit is een brede cursus over de verbondenheid van mens en natuur. Werken ‘naar de natuur’ leert ons waarnemen, daarnaast kijken we hoe wij aan ideeën en gevoelens uitdrukking geven.

De enige vereiste is een open houding want door de schilderkunst kunnen we onszelf en onze plek in de wereld ontdekken. Dat geldt zowel voor beginners als gevorderden, oud of jong. Laren komt van Laar, dat open plek in een bos of dorp betekent. Laat dat ons vertrekpunt zijn om van daaruit een interessante reis te maken. We starten met een schetsopdracht en uitleg over de aanschaf van materialen. Heb je zelf schildermateriaal, dan kun je dit meenemen.

Inschrijven

Er is veel vraag naar deze cursus; snel inschrijven is aan te raden.


Je bestelling

Cursisten x
Totaal

(incl. € BTW)

  • U kunt tot 2 weken na inschrijving voor een cursus uw inschrijving annuleren. Wij zullen dan het betaalde cursusgeld restitueren. Daarna bent u verplicht het volledige cursusbedrag te betalen, en kan dus geen restitutie meer plaatsvinden.
  • Als uw betaling drie weken voor aanvang van de cursus niet ontvangen is vervalt uw inschrijving.


Heb je administratieve vragen over de cursus, stuur dan een e-mail naar administratie@gooiseacademie.nl.

Heb je inhoudelijke vragen over de cursus, neem dan contact op met de docent.

Zie ook de veelgestelde vragen - FAQ

  • Deel deze pagina: