Portretfoto Odette

Odette Breijinck

In 2008 nam ik het initiatief om mijn kunsthistorische kennis (afgestudeerd aan de VU Amsterdam in 1988 op Nieuwere Tijd) met een groter publiek te delen. De kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan op het gebied van kunst, kunstgeschiedenis en -beschouwing en het plezier dat ik ervaar bij het overbrengen van deze kennis aan grote en kleine groepen geïnteresseerden komt samen in Le Canard.

In juni 2020 schreef ik me opnieuw in aan de Vrije Universiteit van Amsterdam om naast de master kunstgeschiedenis ook mijn master architectuurgeschiedenis te halen. Ik was op zoek naar verbreding en verdieping en ik wilde Almere, mijn woonplaats, nader onderzoeken. Het was beslist een intens proces: studeren in de 20e eeuw bleek anders te zijn dan in de 21e eeuw. Geïnspireerd en gevoed met nieuwe inzichten zet ik me opnieuw vol energie in om de verhalen over kunst- en architectuur over te brengen.

Mijn interesse voor kunst- en architectuurgeschiedenis is breed: vanaf de Griekse beschaving tot hedendaagse kunst, onderzoek ik diverse perioden van de Westerse kunst ontwikkelingen. Ik duik ook graag in het werk van verschillende kunstenaars en architecten of verdiep me in een thema. Ik geniet ervan om die kennis te delen in thematische lezingen, excursies en lessen. Verwondering, ontroering en herkenning zijn daarin belangrijke elementen.

Met mijn jarenlange ervaring als docent voor diverse instellingen en door een aanstekelijke manier van presenteren probeer ik van elke lezing een waardevolle belevenis te maken.


Bronnen en inspiratie
Mijn grote voorbeelden zijn Pierre Janssen, Henk van Os en Joost Zwagerman. Janssen en Van Os brachten kunst voor het eerst bij de mensen in de huiskamer, via de televisie en vaak sloeg een vonk over. Zwagerman gaf kunstcolleges en is briljant in zijn essays. Die kennis overbrengen en delen, door verhalen te vertellen, tijdsbeelden te schetsen en persoonlijke omstandigheden van de kunstenaar te relateren aan het kunstwerk, is een methode om over kunst na te denken die mij zeer aanspreekt. Het maakt kunst en architectuur begrijpbaar en interessant voor iedereen.

Cursussen

Picasso schilderij Dream

Kunstgeschiedenis vanaf 1945 in Nederland, Europa en de V.S. 23OBDiA2

dinsdag 20 februari 2024: 20:00 - 22:00 uur

Dompel je onder in de bruisende kunstwereld van 1950 tot heden. Deze vijfdelige cursus, in de vorm van hoorcolleges, sluit aan op de eerste cursus over kunst uit de periode 1900 tot 1950, maar kan ook als op zich staande cursus gevolgd worden.

Lees meer


Heb je administratieve vragen over de cursus, stuur dan een e-mail naar administratie@gooiseacademie.nl.

Heb je inhoudelijke vragen over de cursus, neem dan contact op met de docent.

Zie ook de veelgestelde vragen - FAQ

  • Deel deze pagina: