Margriet Euwema - cursist Mascha Kragten.jpg

De werking van licht en schaduw

Iedere maandag- ochtend en middag worden er schilderlessen gegeven in atelier ‘het groene huis’ door Mascha Kragten. Margriet is cursist bij Mascha en vertelt over haar werk.

De opdracht van Mascha is om iets uit het bos te schilderen wat je aanspreekt; het maakt niet uit want het gaat om het uitbeelden en de werking van licht en schaduw. Voor diverse opdrachten zocht Margriet foto’s die ze maakte.

Blijdschap en verbazing spelen de boventoon in dit schilderij. Door de lichtval en kleur zien we dingen die we nog niet kennen, eerder hebben gezien of zijn opgevallen en dat verbaast Margriet. Tijdens de les wordt de materie - het doek, de kwast en de verf – onderzocht want hoe werkt het nu precies om de juiste middelen te gebruiken om een compositie op te stellen en een schilderij een verhaal te laten vertellen?

De gebruikte materialen spelen een belangrijke rol bij de beleving van degene die het werk bekijkt. Wanneer je eenzelfde compositie met donkere kleuren schildert, wordt boosheid geuit, lichte kleuren daarentegen laten blijdschap zien. De ondergrond, doek of papier en het formaat van het werk groot of klein roepen bij eenzelfde afbeelding een andere beleving op.

De kleur geel die is gebruikt in het schilderij straalt blijdschap uit. Geel is de eerste laag die op het doek werd aangebracht en daardoor overal door de compositie heen komt. Zowel de vormen als de kleuren zijn niet realistisch. De bladeren zijn rood als een streep in het werk weergegeven – het abstract maken van een realistische vorm; om verbazing op te wekken, emotie weer te geven en een indruk te geven zonder gedetailleerd te werken. Het is loslaten van de realistische vormen en durven te experimenteren. In atelier ‘het groene huis’ is het allemaal mogelijk. Je kunt er uit de rommelige wereld ontsnappen om volledig te ontspannen en heerlijk te werken aan een mooi kunstwerk.

Interview: Monique IJsselstijn

Margriet Euwema - cursist Mascha Kragten.jpg

  • Deel deze pagina: