Kunst aan de kerkmuur

Unieke ervaring door Nikki van Es

De kerkmuur van de St. Jansbasiliek in Laren wordt dit jaar voor de vierde keer gebruikt als expositiemuur tijdens de open dag van de Gooise Academie op 14 april. De cursisten van Nikki van Es, docent bij de Gooise Academie, maken dit jaar weer schilderijen met acrylverf op stonepaper om aan de kerkmuur te hangen.

Het kerkmuurproject is de afgelopen jaren een succes geweest. Vanuit de vensters van atelier het groene huis kun je kunst bekijken die door cursisten van de Gooise academie is gemaakt. Een uniek project want bijna nergens kun je schilderijen van 50 meter afstand bewonderen.

De opdracht die Nikki haar cursisten gaf was een interpretatie te maken van een door hen geliefd schilderij. Vier cursisten vertelden hun verhaal over het schilderij en de emotie die het bij hen oproept. Omdat nog niet alle schilderijen voor de komende open dag af waren, zijn de schilderijen van vorig jaar besproken.

Hockney_inspiratie_door_Yolande.jpeg

Yolande liet zich inspireren door Hockney. Het kleurgebruik en de manier waarop Hockney schildert spreken haar enorm aan. De schilderijen van de kunstenaar maken haar vrolijk en in het bijzonder het schilderij de ‘Splash’, daarop heeft ze een interpretatie gemaakt die iets grafischer is dan het schilderij van Hockney. Het schilderij is niet nageschilderd maar anders opgezet naar eigen ontwerp. De kleuren die gebruikt zijn, zijn volgens de kleurenleer die tijdens de lessen wordt behandeld gemengd.

Vermeer_inspiratie_door_Jan.jpeg

Cursist Jan liet zich inspireren door Vermeer. Het schilderij ‘De schilderkunst uit 1666’ is een werk wat hem zo’n zestig jaar geleden onmiddellijk ‘pakte’; liefde op het eerste gezicht. ‘Goed werk , ongeacht jaartal of oorsprong een liefde voor het leven, roept levenslust op’.

Door het schilderij te kopiëren leerde Jan de kleurstellingen en de lichtinval te schilderen. Het is moeilijk om onder woorden te brengen waarom een bepaald werk aantrekkingskracht op hem heeft maar lichtinval en kleurstelling zijn daarbij belangrijk. Voor het kerkmuurproject van vorig jaar heeft Jan een deel van het schilderij nageschilderd. Hij zoomde in bij de man op het schilderij omdat daar de lichtinval goed te zien is. Het blijft moeilijk exact dezelfde kleuren na te bootsen en de lichtinval te schilderen maar het resultaat mag er zijn. Het is prachtig geworden!

KeithHaring_inspiratie_door Henny.jpeg

Keith Haring was een inspiratiebron voor Henny. Ooit exposeerde Haring in het Stedelijk museum, Henny’s favoriete museum, en de grote cartoonachtige vlakken, de energie en de felle kleuren van Harings werk ontroerde haar meteen. Haar eigen interpretatie in het schilderij wat zij maakte zijn de pakhuizen op de hoek Herengracht – Blauwburgwal in Amsterdam. Als ze in Amsterdam is parkeert ze altijd haar auto daar omdat ze dat de mooiste hoek van Amsterdam vindt en erg graag zou willen wonen. De pakhuizen en de cartoon van Haring maken de compositie in het schilderij bijzonder.

Marian_Nikki_van_Es.jpg

Het laatste schilderij is samengesteld door Marian. Zij liet zich inspireren door drie kunstenaars namelijk: Riley, Hockney en Van Gogh. Riley is haar favoriet omdat het een herinnering opwekt naar een vakantie in Sydney. Ze bezocht daar enkele keren het Museum of modern art en daar hing Riley. Dat gaf haar een blij en positief gevoel. Ze werd meegevoerd en kreeg een gevoel van ‘uit jezelf ontsnappen’. Het was lastig om een compositie op te stellen. Het begon met Riley, vrij organisch. Daarna de lucht geïnspireerd door Van Gogh, maar toch niet helemaal omdat het stipje niet paste. En ten slotte de kleuren van Hockney in het midden van het schilderij. Wat voor gevoel iemand heeft bij het zien van kunst is moeilijk te beantwoorden omdat niemand het eigenlijk weet…

  • Deel deze pagina: