Burgemeester onthult nieuw atelierbord 'Charley Toorop'

Nieuw: 'Atelier Charley Toorop'

Het Groene huis is omgedoopt tot 'Atelier Charley Toorop', vernoemd naar de vrouwelijke kunstenaar Charley Toorop. Op feestelijke wijze onthulde burgemeester Nanning Mol, van de gemeente Laren, het nieuwe naambord in bijzijn van cultuurambtenaar Martina Taris, docenten, cursisten en bestuur van de Academie.

Voor de onthulling sprak burgemeester Nanning Mol een aantal cursisten, die aan het beeldhouwen/boetseren of schilderen/tekenen waren in de ateliers. Op verzoek van docent Martijn Bolwerk nam hij zelfs even deel aan de les 'Schilder een zelfportret'.

Afgelopen jaar kwam er uit kringen van docenten, cursisten en bestuur de wens om in ieder geval één atelier naar een vrouwelijke kunstenaar te vernoemen. Omdat Het Groene Huis, als énige atelier niet vernoemd is naar een kunstenaar, is besloten dit atelier te hernoemen naar Charley Toorop.

Charley Toorop
Charley Toorop (geboren in 1891 en in 1955 overleden in Laren) is de dochter van Jan Toorop. Zij wordt vanwege haar muzikale talent opgeleid tot violiste, maar kiest in 1908 toch voor de beeldende kunst. Ze wil in haar kunst vooral 'de felle en directe schoonheid van het leven' weergeven. Ze ontwikkelde daarin een volstrekt eigen stijl. Van haar hele oeuvre maken haar zelfportretten misschien wel de meeste indruk. Ze schildert zichzelf streng en genadeloos, vrijwel altijd frontaal of driekwart. Haar gezicht is als gebeeldhouwd, met harde lijnen en vlakken. In elk zelfportret overheersen de ogen, die ze buiten proportie vergroot en die de portretten een enorme kracht geven. Ons eigen Singer heeft een schilderij van haar in de collectie.

Historie
Maar liefst 70 jaar geleden begon de beeldhouwer Kees Schrikker met het verzorgen van kunsteducatie in Laren, op de zolder van Hotel Hamdorff. Nu 44 jaar geleden is daaruit de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten ontstaan. Het educatieve element staat steeds voorop - kwalitatief hoogwaardig - maar daarnaast speelt het sociale aspect ook een grote rol. Veel groepen hebben een hechte vriendschappelijke band.

In 1980 heeft de Academie haar intrek genomen in de voormalige kleuterschool St. Janneke aan de Brink 27A. Er werden twee ateliers gemaakt: 'Rodin' voor boetseren/beeldhouwen en 'Hamdorff' voor tekenen/schilderen. Later kwam daar atelier Zadkine (het 'hakhok') bij en werd er een groene barak neergezet die de naam 'Het Groene Huis' kreeg, vanaf heden 'Atelier Charley Toorop'.

  • Deel deze pagina: