Gooi&Eemlander 17082023

Gooise Academie gaat uitdagend seizoen tegemoet

De Stichting Gooise Academie bestaat 45 jaar. Met twintig docenten en een aanbod van vijftig cursussen is de instelling een begrip in het Gooi en zelfs ver daar buiten. Toch staat de academie voor beeldende kunsten voor een grote uitdaging: het aantal cursisten op het niveau van voor corona brengen.

Laren - De deur van het pand aan de Brink in Laren staat open. „Koffie?” Penningmeester van de Gooise Academie, Ton Tekstra, zit met docent Maritha van Amerom in een van de teken- en schilderateliers.

Tekstra begon vier jaar geleden als bestuurslid bij de instelling voor beeldende kunsten en volgde er bovendien zijn eerste cursus, die van portrettekenen. Tekstra: „De bestuursleden volgen bijna allemaal een cursus. Dat is goed voor het contact. Bovendien kan je dan zien hoe de docenten aan weten te sluiten bij de cursisten. Dat is zo mooi. Er zijn er die hier al dertig jaar les nemen en soms steeds bij dezelfde docent.”

De Gooise Academie startte op zolder van het befaamde Larense Hotel Hamdorff. Dat was in 1955 en de instelling voor beeldende kunsten had nog niet de status van stichting. Toen Hotel Hamdorff failliet ging en in 1978 werd afgebroken, verhuisde de academie naar de huidige plek, de voormalige rooms-katholieke kleuterschool op de Brink. Daar is de beschikking over ateliers voor tekenen, schilderen, boetseren, beeldhouwen en keramiek. De cursisten zijn zowel beginners als professionele kunstenaars.

Achter in het atelier waar Tekstra en Van Amerom elkaar deze ochtend treffen, herinneren transparante, kunststof schermen aan de coronaperiode. Aan het plafond hangt een nieuwe ventilatie-installatie en in het hakhok van de beeldhouwers zijn energieslurpende straalkachels vervangen door zuiniger infraroodlampen. Allemaal uitgaven, terwijl cursusgeld van door de pandemie gecancelde lessen moest worden terugbetaald aan de deelnemers en de rekening van gas en elektra door de energiecrisis opliep van 10.000 euro naar 25.000 euro.

Het is dat veel cursisten gedoneerd hebben, de gemeente Laren met een eenmalige subsidie over de brug kwam en een deel van de energiekosten dit jaar door de overheid wordt vergoed, anders was het misschien wel fout afgelopen voor de tot in een wijde omtrek zo belangrijke instelling voor kunstliefhebbers. „Het was een zware periode”, aldus Tekstra. De vriendelijke en goedlachse penningmeester kijkt een moment zorgelijk.

Ondanks deze extra bijdragen is de Gooise Academie genoodzaakt het cursusgeld van dit seizoen met vijftien procent te verhogen. „Maar, omdat we een vrijwilligersorganisatie zijn - alleen de docenten worden betaald en dit jaar voor het eerst een medewerker voor de administratie - zijn we nog steeds een van de goedkoopste instellingen op dit gebied. Met sommige andere scheelt dat wel dertig procent in lesgeld”, vertelt de penningmeester.

De grootste uitdaging voor de Gooise Academie is nu het aantal cursisten terug te brengen naar voor de coronaperiode. Toen werden er zeshonderd deelnemers geteld, na corona zakte dat naar 450 en vorig jaar waren dat er 500. Tekstra: „We hopen dit seizoen uit te komen op 550.”

John Konijn valt binnen. „Stoor ik?”, vraagt de docent schilderen. Konijn begon op 25-jarige leeftijd als jongste docent ooit bij de academie. „Dat is nu achttien jaar geleden en ik blijf, omdat het hier zo leuk is.”

Voor Maritha van Amerom is het haar eerste jaar bij de Gooise kunstinstelling. Tekstra luistert geboeid als ze haar werk laat zien en er gepassioneerd over vertelt. Van Amerom is psycholoog en heeft twintig jaar in die hoedanigheid gewerkt in haar geboorteland Zuid-Afrika.

Daarnaast is ze professioneel kunstenaar en docent. Vorig jaar kwam ze met haar gezin naar Nederland, waar ze nu les geeft aan de opleiding Creativiteit en Design Thinking aan de Hogeschool Inholland in Den Haag.

De cursus die ze vanaf september in Laren gaat geven, heet ’Ontdek je eigen stijl’. Van Amerom: „Ik heb altijd een link gezien tussen psychologie en kunst. Ieder heeft z’n eigen perspectief, zijn of haar eigen kijk op het leven. Het gaat erom te tekenen wat je voelt; niet dat waarnaar je kijkt, maar dat wat je ziet. Of je ooit uitgeleerd bent? Als het goed is, houdt de docent de student immer creatief en nieuwsgierig.”

Open Huis

De Gooise Academie doet 2 september van 10.00 tot 15.00 uur mee aan het Nazomer Weekend Laren met een informatiebalie, demonstraties beeldhouwen, tekenen en schilderen in de kloostertuin van het Brinkhuis.

Publicatie Gooi en Eemlander - Els Blom

  • Deel deze pagina: