Verval - Henk Storm

Inspiratie opdoen vanuit een herinnering en gedicht – Henk Storm

Tijdens de cursus van Nikki van Es kreeg cursist Henk Storm de opdracht om een schilderij of collage te maken naar een citaat of verbeelding. Het gedicht ‘Het landschap’ van Bernlef dat in een dichtbundel stond, riep bij Henk een herinnering op:

‘Ik zag me weer staan in één van de vele vissershavens die we al dan niet met de boot hebben bezocht. Het beeld kwam naar boven van een haven in Normandië. In mijn herinnering zijn we daar zelfs twee keer geweest. Het verval in deze havens is maar liefst zes meter en dat geeft een prachtige beeld. Het was even zoeken tussen de duizenden foto’s, die ik inmiddels heb gemaakt, maar het beeld dat ik voor ogen had, werd weer werkelijkheid’.

De emotie die het gedicht bij Henk opriep, werd versterkt doordat Henk zijn hele leven heeft gezeild en gelukkig werd van de vrijheid die hij voelde wanneer hij aan het zeilen was en de haven invoer. Tijdens het schilderen komen de herinneringen naar boven waarbij Henk de geur van de zee ruikt en het schreeuwen van de meeuwen weer hoort.

Verval - Henk Storm

Uit het schilderij valt op te maken dat de kleuren die gebruikt zijn, realistisch zijn. Geen schreeuwende kleuren maar kleuren die een harmonie vormen. De kleuren zijn overwegend licht met op de voorgrond wat meer kleur waardoor het schilderij meer diepte krijgt. De pasteltinten stralen een bepaald soort rust uit en Henk gebruikt met name grijstinten. Deze grijstinten worden gemengd. Toch reflecteert het schilderij niet de werkelijkheid. De kademuur is witter gemaakt waardoor de spiegeling in het water extra aandacht krijgt.

De vormen, die gebruikt zijn in het schilderij, zijn realistisch doch zijn er elementen weggelaten zoals de drukke straten en de geparkeerde auto’s en tierlantijnen op de huizen. Hierdoor straalt het schilderij rust uit waarnaar Henk zo verlangde.

Nikki van Es studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In haar werken gebruikt ze gemengde technieken en diverse schildertechnieken. Meer weten over de cursussen die Nikki geeft aan de Gooise Academie? Kijk op Gooise Academie - Nikki van Es

Henk Storm is cursist bij Nikki van Es sinds 5 jaar. Hij schildert natuur, water en allerlei indrukken uit het dagelijks leven. Meer van Henks werk is te vinden op: Atelier Storm

  • Deel deze pagina: