Cursus Laat je verbeelding spreken
Start: maandag 8 september 2025
Cursuscode: 25PKMaM
Prijs: €860,00 voor 30 lessen
Cursusduur: 30 weken van 13:30 - 16:30 uur
Maximale groepsgrootte: 14
Niveau: Beginner en gevorderd
De les wordt gegeven door Philip Knipscheer in atelier Hamdorff .
' Laat je verbeelding spreken’: wat leer je in deze cursus?
Je leert een compositie vlot op te bouwen door in het begin alleen de grote vormen neer te zetten in de juiste kleuren. Je gebruikt hierbij grote penselen en je kijkt naar contrast, toonwaarde, harde en zachte contouren. Dit ‘modelleren’ van vormen alvorens details worden aangebracht, waarborgt een sterk fundament en een overzichtelijke compositie.
Zo doende kom je van alles tegen wat je op nieuwe gedachten kan brengen, wat inspireert en je opnieuw en beter laat kijken naar het onderwerp.
Er wordt gedifferentieerd lesgegeven, zo is de cursus behalve voor gevorderden ook bedoeld voor beginners en komen alle onderwerpen uit de schilderkunst aan bod.
In de eerste les krijgen cursisten een syllabus in PDF formaat uitgereikt. Hierin zijn verschillende onderwerpen opgenomen die deels kunsthistorisch, deels cultuurfilosofisch ingaan op de lesinhoud.
Lesopbouw
De lesopbouw kenmerkt zich door gestructureerd, groepsopdrachten aan de hand van een syllabus en individuele begeleiding.
Een cursus voor wie niet bang is voor wat uitdaging.
' Laat je verbeelding spreken ', wat heb je nodig in deze cursus?
- Olie- of acrylverf
- brede penselen en of spalters
- doek en/of papier dat is behandeld met gesso
Voor het schilderen naar model wordt tijdens de les een kleine bijdrage gevraagd.
Docent Philip Knipscheer
Philip Knipscheer woont en werkt in Amersfoort. Hij studeert van 1980 tot 1985 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en studeert af in de richting `Monumentale Technieken` met als bijvak schilderen.
Zijn werk wordt in 1986 gehonoreerd met een Startstipendium van het toenmalige ministerie van W.V.C. De beurs stelt hem in staat zich toe te leggen op het maken van verhalende schilderijen en tekeningen met een surrealistisch karakter.
Door de ontwikkelingen in zijn werk besluit hij een samenwerkingsverband met een collega-kunstenaar te beginnen: `Knikov`. De werken die vanaf dat moment ontstaan vallen direct op, zijn in binnen- en buitenlandse tentoonstellingen te zien en worden onder meer door overheidsinstanties aangekocht. Ook worden opdrachten in de openbare ruimte uitgevoerd. De in 2007 opgerichte `Stichting Knikov` verzorgt een kunstenaarsmonografie en in 2010 verschijnt de televisiedocumentaire `De kunst van het loslaten`. In 2011 houdt `Knikov` op te bestaan.
De portretopdrachten die volgen doen Philip besluiten zich in deze richting verder te ontwikkelen. In 2013 geeft de Internationale School Voor Wijsbegeerte hem opdracht het afscheidsportret te maken van René Gude, de directeur. Andere opdrachten volgen en er komen meerdere verzoeken om les te gaan geven.
In 2016 vraagt de Vrije Academie Nunspeet hem een lessenserie te begeleiden aan post-academische studenten en in 2017 wordt hij aangetrokken als commissielid en docent. In september 2019 verving Philip al eens Humphrey Bennett als docent portret en modeltekenen en vervolgens geeft hij al geruime tijd les aan een groep gemotiveerde cursisten bij de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten.
Meer informatie over de cursussen tekenen en schilderen
Inschrijfcode verplicht
Wij bieden op dit moment onze huidige cursisten de mogelijkheid om met voorrang in te schrijven voor de cursussen van ons nieuwe seizoen. Deze cursisten hebben van hun docent daartoe een 'inschrijfcode' ontvangen die zij hier kunnen invullen.
Vanaf vrijdag 17 mei 2025 kan iederéén zich weer inschrijven voor een van de cursussen van de Gooise Academie. We verwelkomen je graag op een van onze cursussen!
Heb je administratieve vragen over de cursus, stuur dan een e-mail naar administratie@gooiseacademie.nl.
Heb je inhoudelijke vragen over de cursus, neem dan contact op met de docent.
Zie ook de veelgestelde vragen - FAQ