Jan Sluijters, Larens landschap met fietsers
Jan Sluijters, Larens landschap met fietsers
WACHTLIJST

Naar de natuur-Laren en de schilderkunst 23MBWoM

Deze cursus is helaas vol, maar je kan op de wachtlijst worden geplaatst. Stuur in dat geval een e-mail naar Petra Smeenk cursistencontact@gooiseacademie.nl

NB: Hou er rekening mee dat onze ervaring is dat er nauwelijks cursisten afvallen. Dus wil je zeker zijn van een leuk en inspirerend creatief seizoen, schrijf je dan in voor een cursus waar nog wèl plaats is.

Zie ook veelgestelde vragen - FAQ

Start: woensdag 13 september 2023: 13:30 - 16:30 uur

Prijs: €765,00 voor 30 lessen

De les wordt gegeven door Martijn Bolwerk in atelier Hamdorff .

Een reis door de tijd langs moderne kunststromingen en -stijlen.

Vanaf de 18e eeuw wordt door schilders het platteland opgezocht omdat het landschap verstedelijkt. Deze ‘idealisering’ van de natuur maakt in de 19e eeuw plaats voor realisme.

In Frankrijk ontstaat te Barbizon een kunstenaarskolonie van gelijkgezinden die in de open lucht schilderen daarbij geholpen door de aquarel en verftubes die hun intrede doen. Door contacten van Nederlandse schilders en bijvoorbeeld Liebermann komt zo het lossere schilderen van het impressionisme overwaaien. De Haagse School schilders beginnen in Nederland ‘en plein air’ te schilderen. Een van hen, Jozef Israëls, bezoekt Laren halverwege de 19e eeuw per postkoets en ontdekt er de charme van het dorp. Velen treden in zijn voetspoor, vertegenwoordigers van bijna alle moderne kunststromingen. Deze Larense ‘kunstenaars kolonie’ komt aan bod in de cursus. Op onze reis komen we een constant zoeken naar vernieuwing en grote veranderingen in de samenleving tegen. Onze eindbestemming ligt bij de omarming van het modernisme.

Wat leer je in de cursus 'Naar de natuur – Laren en de schilderkunst'?
Dit is een brede cursus over wat we kunnen leren van de rijke schildertraditie in Laren. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van plaatjes in boeken of powerpointpresentaties. Er wordt veel uitgelegd, daarna ga je zelf proberen een lossere manier van werken te verwezenlijken. De verbondenheid van mens en natuur staat hierbij voorop. Naast goed waarnemen, leer je duidelijk aan ideeën en gevoelens uitdrukking geven in het werk.

Wat heb je nodig voor de cursus 'Naar de natuur – Laren en de schilderkunst'?
Een open houding. Dat geldt zowel voor beginners als gevorderden, oud of jong. Laren komt van Laar, dat open plek in een bos of dorp betekent. Laat dat ons vertrekpunt zijn om van daaruit een interessante reis te maken.

We starten met een schetsopdracht en uitleg over de aanschaf van materialen. Heb je zelf schildermateriaal, dan kun je dit meenemen.

Meer informatie over de cursussen tekenen en schilderen

Wachtlijst
Heb je administratieve vragen over de cursus, stuur dan een e-mail naar administratie@gooiseacademie.nl.

Heb je inhoudelijke vragen over de cursus, neem dan contact op met de docent.

Zie ook de veelgestelde vragen - FAQ

  • Deel deze pagina: