Annemarie-Houtman_artLaren

Ervaring cursist Annemarie Houtman

Annemarie Houtman ontmoet ik op Art Laren, waar ze als enthousiast cursist voor de Gooise academie aanwezig was. Ze werkte daar aan haar stenen uil, op een hakblok dat bij de stand stond opgesteld. In een interview met haar komt naar voren dat ze zich als een vis in het water voelt bij de beeldhouwcursus ‘Boetseren en beeldhouwen naar eigen ideeën’.

uil_Annemarie Houtman

Tot haar 18de heeft Annemarie in Laren/Blaricum gewoond. Begin jaren ‘80 is ze in Amsterdam met beeldhouwen begonnen. Bij ‘de Werkschuit’ (nu Stichting MK24) deed ze aan aquarel, etsen en zeefdrukken, dat was leuk tot ze beneden in het gebouw de steen lucht rook. Door de lucht werd ze het lokaal ingezogen en dacht ‘Dit is het voor mij, dat wil ik ook!’. Vervolgens heeft ze de daad bij het woord gevoegd. Ze werd gegrepen door het beeldhouwen, waarna 12 jaar ‘hakken’ volgde bij docent Lucy Nijland.

Annemarie was een trouw bezoeker van de Open dagen van de Gooise Academie.

“Ik heb meteen de kans aangegrepen om me bij de Gooise Academie in te schrijven toen ik hier weer kwam wonen, naast dierportretten schilderen is beeldhouwen altijd mijn passie nr.1 geweest!”, vertelt ze.

Ze schreef zich in voor een zomerworkshop bij Frans van Dorst. Een week lang beeldhouwen en kijken of er een ‘klik’ was met de docent.

Ze had zich ondertussen ook al voor de jaarcursus bij Frans opgegeven. Dus er hing veel van die zomerworkshop af…. “In die week bleek Frans een zeer kundige en enthousiaste docent te zijn waar ik veel van heb geleerd, dus ben ik bij hem gebleven”, aldus Annemarie.

Annemarie maakt vooral dieren. Ze legt uit dat ze vroeger koos voor de buitenste vorm van dieren, lekker veilig, niet in detail. Nu laat ze meer dingen uitsteken, bijvoorbeeld een pootje of een hoorn. “Ik ben mijn grenzen aan het verleggen en merk groei, omdat Frans dat toestaat en stimuleert. Voor mij op precies de goede manier. Ik had een rem maar laat het nu toe. Ik zoek het nu eigenlijk onbewust op. Leuk om de uitdaging aan te gaan en dat durf ik nu gewoon”.

De kennis van anatomie was haar vreemd. Ze deed vooral alles op ‘gevoel’, nu zoekt ze skeletten op van dieren die ze maakt om te begrijpen hoe de vorm in elkaar zit. Maar de hulp en inzicht van Frans blijven daarbij onontbeerlijk, laat ze weten.

De stenen uil staat inmiddels al een poosje klaar om geëxposeerd te worden. Door corona was de geplande expositie, waar Annemarie aan zal deelnemen, uitgesteld. Gelukkig kan deze nu eindelijk doorgaan in het weekend van 12 en 13 maart, locatie: K.W.V.L. Oud Loosdrechtsedijk 153 in Loosdrecht. Dan kun je zelf met haar kennismaken en haar beelden bewonderen, waarvan de uil er één van is.

  • Deel deze pagina: