Henk Storm

Paint meets Pixels

Voor de derde keer exposeert Huizer kunstenaar Henk Storm in het Brinkhuis Laren. Voorheen met handgeschilderde kunstwerken, dit keer voornamelijk met werk gemaakt op de iPad.
Slechts drie van de getoonde schilderijen zijn met verf geschilderd en dus van een vernislaag voorzien. 
Alle andere schilderijen zijn digitaal geschilderd en hebben zo’n laatste afwerklaag niet meer nodig. 

De titel ‘Paint meets Pixels’ is gekozen om aan te tonen dat digitaal schilderen veel nauwer verweven is met de traditionele manier van schilderen dan de meeste mensen denken.

Jaren geleden kwam Henk Storm er al achter dat de iPad hem op verschillende manieren kan helpen bij het schilderen. 

Eerst maakte hij er alleen maar de composities voor mijn acryl- of olieverfschilderijen mee. 

Later ontdekte hij hoe leuk en handig het is om een schilderij helemaal digitaal te schilderen en was hij niet meer te houden. 

Toen Henk Storm door de Gooise Academie in Laren werd gevraagd om hierin les te geven, heeft hij geen moment getwijfeld. 

Henk doet dit nu al een aantal jaren met heel veel plezier en succes.

Mondriaan was zijn tijd ver vooruit, maar als hij had geweten dat zelfs de wieken van de molen in zijn schilderij zouden kunnen draaien, dan was er misschien helemaal geen Boogie Woogie ontstaan. 

Hockney daarentegen ruilde in 2011 zijn penselen om voor één van de eerste iPads die hij uit Californië liet over komen.

Cursisten
Voor de expositie in het Brinkhuis heeft Henk twee cursisten uitgenodigd.

Jacqueline van Zoggel en Michèle Verhaart hebben beiden zowel de basiscursus als de vervolgcursus Procreate bij Henk gevolgd.

Interessant is dat van Zoggel en Verhaart dit programma gebruiken op een totaal verschillende wijze.

De expositie laat zo mooi zien wat er met digitaal schilderen allemaal mogelijk is en hoe dicht verf en pixels naast elkaar liggen.

Bijzonder is met name ook dat tijdens de tentoonstelling een kort filmpje te zien is, waarin de totstandkoming van een aantal geëxposeerde digitale schilderijen is vastgelegd. 

Dit filmpje draait continu. 

De interactieve verlichting van het zeeschilderij, waarmee de bezoekers mogen experimenteren, daagt nog eens extra uit om deze expositie te bezoeken.

Er is voor iedereen (zolang de voorraad strekt) een gratis catalogus beschikbaar met duidelijke uitleg en afbeeldingen van alle werken die getoond worden.

De expositie is nog te zien t/m 12 oktober 2023.

  • Deel deze pagina: